De gouden Boeddha

Dec 04, 2022

 

Lang geleden was er een boeddhistisch klooster in Birma, waar op de binnenplaats een metershoog terracotta Boeddha beeld stond.

Het beeld was de trots van de monniken en werd beschermd tegen weersinvloeden, zodat het nog eeuwen mee zou gaan.

Omdat het klooster verbouwd moest worden, moest op zekere dag het beeld verplaatst worden. De abt maakte zich zorgen dat het kostbare beeld nat zou worden en zou beschadigen, en liet het inpakken met dikke dekens.

Heel voorzichtig werd het beeld opgetild.

Nadat het beeld verplaatst was en op zijn nieuwe plek stond,  had de abt er toch geen goed gevoel bij en ging ’s avonds voordat hij ging slapen het beeld inspecteren. Hij scheen met een lantaarn op het beeld en controleerde het van alle kanten.

Tot zijn grote schrik ontdekte hij toch een scheurtje in de klei, en scheen er met de lamp op.

Iets glanzends kwam hem tegemoet en hij zag dat het leek alsof een gouden licht van binnen uit het beeld naar buiten scheen.

Hij riep snel de andere monniken erbij en heel voorzichtig begonnen ze stukje bij beetje de terracotta laag te verwijderen.

Ze werkten de hele nacht door en merkten dat ónder die dikke terracotta laag een prachtig en uniek massief gouden beeld van onschatbare waarde tevoorschijn kwam, dat al lange jaren verborgen was geweest onder de klei.

Vele jaren daarvoor had het Birmeese leger alle schatten van kloosters geroofd, en de monniken in die tijd hadden het kostbare beeld bedekt met een dikke laag klei, zodat het waardeloos leek voor het leger.

Toen het leger dan ook op rooftocht was vonden ze het massieve terracotta beeld niet de moeite waard om mee te nemen.

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Net zoals bij dit bijzondere Boeddha beeld, hebben wij ook vaak een dikke laag klei ontwikkeld. Een bescherming om veilig te zijn, niet gekwetst te worden en om onzichtbaar te zijn.

Want we denken dat als we klein en onzichtbaar zijn, we niet afgewezen kunnen worden en niet kunnen falen.

Maar ook onze glans en ons eigen licht is daardoor gedempt…

 

Misschien heb jij in sommige gebieden van jouw leven ook een “kleilaag” ontwikkeld.

Maar om te groeien, je vrijer te voelen en méér te genieten van je leven, kun je die kleilaag voorzichtig verwijderen, zodat jouw licht MAG stralen.

Door jouw eigen licht te laten stralen, en in te zien dat jij uniek en waardevol bent, geef je onbewust ook aan anderen toestemming om HUN licht te laten stralen, zich te laten zien en zich waardevol te voelen.

 

Het is niet alleen jouw recht om jezelf te laten zien, je MOET het zelfs, als je wilt veranderen. Als je wilt groeien. Als je échte stappen wilt zetten.

Als je je vrij wilt voelen.

 

Laat jouw licht schijnen…☀️