Twee wolven

Nov 03, 2022

Een oude Cherokee indiaan leert zijn kleinzoon lessen over het leven.
“Er is een gevecht gaande in mij” zei hij tegen de jongen. “Het is een vreselijk gevecht tussen twee wolven.
De ene is duivels – hij is kwaadheid, jalousie, spijt, schuld, hebberigheid, arrogantie, zelfmedelijden, leugen, valse trots, ongeduld, wrok en superioriteit.”

Hij ging verder: “De andere is goed – hij is plezier, liefde, waarheid, vriendelijkheid, compassie, nederigheid, dankbaarheid, vertrouwen, hoop, geduld, gulheid, empathie en goedheid.

Dezelfde strijd is gaande binnenin jou, en in elk ander mens ook.”

Zijn kleinzoon dacht er een minuutje over na en vroeg toen aan zijn grootvader: “Welke wolf gaat winnen?”

En de oude Cherokee antwoordde eenvoudigweg: “Degene die jij voedt”.

Mooi verhaal, maar er is nog een andere, misschien wel belangrijkere versie van dit verhaal:

De kleinzoon denkt even na en vraag aan zijn grootvader: “Welke wolf gaat winnen?” En grootvader zegt:

“Ze winnen allebei als je ze op de juiste manier voedt.

Weet je, als je de ene wolf uithongert, dan zal de andere teveel macht krijgen. Als ik ervoor kies alleen de licht wolf eten te geven, zal de schaduw wolf hongerig en vol wrok zijn.
Hij zal achter elke hoek wachten op het moment dat ik zwakker ben, en dan aanvallen. Hij zal vol zitten met haat en jalousie, en zal nooit ophouden de lichte wolf aan te vallen.

Maar als ik ze beide voedt, op de juiste manier, op het juiste moment, zullen ze schouder aan schouder leven en meer in balans zijn. Er zal geen innerlijke strijd zijn, maar meer innerlijke rust.
En waar innerlijke rust is, is wijsheid. Het doel van het leven, mijn zoon, is te leren deze levensbalans te respecteren. Want als je leven in balans is, kun je de Great Spirit dienen.
Als je een einde maakt aan die innerlijke strijd, ben je vrij”.

Eigenlijk spreekt die tweede versie mij meer aan.
Want als je er echt over nadenkt, als het “goede” deel in ons écht liefdevol zou zijn, zou het een slechter deel in ons dan afwijzen, negeren, veroordelen en willen vernietigen?
Zou het eigenlijk niet begrip en compassie moeten voelen en het op een of andere manier willen helpen?


“Iedereen draagt een schaduw met zich mee, en hoe minder het is geïntegreerd in iemand’s bewustzijn, hoe zwarter en dikker het is.
– Carl Jung


Wat gebeurt er als we voortdurend onderdrukken waar we boos over worden of ons voor schamen of wat we niet willen voelen over onszelf ?
Het zal zijn als een vulkaan. Hoe meer magma zich binnen de vulkaan opbouwt, hoe zwaarder de explosie als de druk te hoog wordt.


Zo zijn we ook als mensen: We denken, voelen en doen dingen waar we ons voor schamen, die we niet toe durven geven, of waarvan we ooit het gevoel hebben gekregen dat het “slecht” was, ingegeven door je ouders, of door je religie of de maatschappij waar je in leeft.
Deze afgewezen trekjes van onszelf worden diep weggestopt in wat wel eens onze "schaduwkant" wordt genoemd.


Het wil echter niet zeggen dat deze trekjes verdwenen zijn.
Net als de schaduw wolf, zullen ze altijd op de achtergrond aanwezig blijven, wachtend op het moment dat ze gezien worden.


We willen echter het liefst deze delen vergeten, en zullen ons best doen om ze actief te onderdrukken, te ontkennen, of af te wijzen.
Tenslotte hebben deze innerlijke delen ervoor gezorgd dat we in de problemen zijn gekomen, dat onze ouders ons afwezen of niet meer van ons hielden. Waarom zouden we in godsnaam deze delen willen erkennen?


Maar wat gebeurt er als je ze blijft onderdrukken?

Een uitspraak van Carl Jung is:
Hoe helderder het licht, hoe donkerder de schaduw


Met andere woorden: het een kan niet bestaan zonder het andere. Je “schaduw” kant zal in directe proportie groeien met de “goede” kant.

Dit is een van Newton’s wetten, die zegt dat
Voor elke actie is er eenzelfde, tegengestelde reactie.

Je wilt alleen de goede wolf voeden? Prima, maar wees je bewust van het feit dat jouw schaduw wolf ook groeit.
Dat als je voortdurend neigingen, gedachtes en gevoelens wegduwt, afwijst of je ervoor schaamt, dit zich kan opbouwen als druk binnenin een vulkaan.


Helaas zijn hier veel voorbeelden van, zoals ogenschijnlijk devote priesters die kinderen misbruiken, goeroes die verwikkeld zijn in seks schandalen, spirituele leraren die misbruik maken van hun volgers, leiders die absolute macht naar zich toe trekken.

Maar als je begrijpt dat jouw schaduwkant een functie heeft, jou op een of andere manier beschermt en een doel heeft in je leven, dan zullen beide kanten meer in balans komen en zul je veel meer rust hebben in je leven en een gelukkiger mens zijn.

Annemie Derix