De schoonheid van imperfectie

Nov 17, 2022

Heb je ooit van Kintsugi gehoord?

Kintsugi is de Japanse kunstvorm om scherven te repareren met goud of zilver. In die cultuur dragen de sporen van scherven en herstel bij aan de schoonheid door ze juist te laten zien in plaats van ze te verbergen.

Als je het filosofisch bekijkt, betekent het dat littekens en breuken, zowel uiterlijk als innerlijk, symbolen zijn van herstel en veerkracht.

Het laat zien dat je gelééfd hebt, en dat je blokkades en obstakels in je leven hebt overwonnen.

Eigenlijk eert dat het onvolmaakte en imperfecte.

Ook de Navajo indianen in Noord Amerika, die prachtige dekens en wandkleden weven, zullen altijd met opzet enkele foutjes in hun weefstuk verwerken.

Omdat ze ervan overtuigd zijn dat als wij als mens streven naar perfectie, we de goden beledigen.

Eigenlijk een hele mooie filosofie, niet?

En is het niet apart dat we vaak zoveel kritiek hebben op onszelf?

We zijn altijd wel een paar kilo te zwaar,

Of juist te mager.

We vinden dat onze wenkbrauwen, bovenbenen, lippen of ogen, billen en taille nooit “goed genoeg” zijn.

Wat als… we dat alleen maar gaan geloven omdat we constant gebombardeerd worden met de plaatjes van TikTokkende dansende tienermeisjes,  perfecte fotomodellen, op tv en in de glossy’s: vaak ziekelijk magere meisjes, die een gekunsteld figuur hebben die geen enkele normale gezonde vrouw heeft.

Of reclame voor shampoo die mensen laat zien met onvoorstelbaar mooi haar. Niemand in mijn kennissenkring heeft overigens zulk haar, inclusief ikzelf 😉. Ze hebben vast extensions, denk je niet?

Of een volmaakt symmetrisch gezicht hebben. Dat overigens nooit natuurlijk is, maar altijd het gevolg van chirurgische ingrepen of botox. (Wist je dat? Elke gezicht is asymmetrisch  😊)

Kun je je voorstellen dat je, als constant dit soort plaatjes jouw netvlies binnendringen, je dan gaat denken dat je niet goed genoeg bent als je er niet zo uitziet.

Weet je dat dat eigenlijk een soort hypnose is? Als je het maar vaak genoeg hoort ga je het geloven.

Zo als alles wat vaak als kritiek tegen je wordt geuit, maar vooral wat je tegen jezelf zegt,  uiteindelijk jouw overtuiging wordt.

Hebben we niet een beetje meer KINTSUGI nodig in ons leven?

 

Liefs,

Annemie