Hechting moeder-kind

Als moeder hou je van je kind, al vanaf de bevalling en vaak al vanaf het moment dat je weet dat je een kindje verwacht. Je voelt je ook echt moeder. Zo hoort het normaliter te zijn. Dit wordt Moeder-Kind hechting genoemd. Maar soms kan het zijn dat je tijdens je zwangerschap of tijdens de bevalling iets meemaakt wat deze hechting kan verstoren.

Vaak merk je dan aan je jonge kind dat het niet lekker in z’n vel zit: het kind huilt veel, is moeilijk te troosten, heeft wellicht constitutioneel eczeem of wat moeite met de ademhaling. Het kind kan last hebben van veel krampjes, drinkt slecht en je hebt het gevoel dat er iets niet helemaal goed zit.

Dat ligt niet aan jou als moeder, maar door dingen die je kunt hebben meegemaakt tijdens je zwangerschap of bevalling. Als je bijvoorbeeld tijdens je zwangerschap iets ergs hebt meegemaakt waardoor je veel verdriet had, kan je kind dat al onbewust voelen. Ook als door medische omstandigheden het kindje niet meteen na de bevalling bij je is gelegd, of pas na een aantal uren, omdat het bijvoorbeeld zuurstofgebrek had of in de couveuse moest, kan het zijn dat de hechting niet helemaal optimaal is.  Soms hoor je moeders zelfs zeggen: “ik herkende mijn kind niet toen het voor het eerst in mijn armen werd gelegd”. Of een opmerking zoals: “die roze wolk waar je over hoort, heb ik nooit gekend”. Heel erg jammer voor zowel moeder als kind als de eerste contacten met elkaar niet goed voelen, toch?

Een Amerikaanse kinderpsycholoog en hypnotherapeut heeft daar onderzoek naar gedaan, en heeft in zulke gevallen door middel van hypnotherapie deze hechting kunnen herstellen, met zeer positieve resultaten voor zowel moeder als kind. De resultaten zijn vooral spectaculair bij kinderen tot ca. 8 jaar, maar in veel gevallen merk je zelfs een verandering als je kind ouder, zelfs al volwassen is. Het bijzondere van deze methode is dat het niet belastend is voor het kind: alleen de moeder krijgt de hypnosesessies waarbij het gevoel wordt veranderd en de hechting verbeterd.

De moeders waar ik inmiddels de hechtings-sessies mee heb gedaan, melden zonder uitzondering dat ze nu een totaal ander gevoel hebben als ze terugdenken aan hun zwangerschap of bevalling. Het geeft heel veel rust, en in de meeste gevallen merk je aan je kind dat het in positieve zin verandert.

Mocht je jezelf in bovenstaand verhaal herkennen, of ken je iemand in je familie of vriendenkring waarvan je denkt: dat zou iets voor haar kunnen zijn, neem dan contact met me op zodat ik je er meer over kan vertellen.

Liefs Annemie

Deel deze blog met anderen:

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Email
Print