Veranderen

Je kan veranderen!

Vaak komen mensen in mijn praktijk met de overtuiging dat ze niet kunnen veranderen. Vaak ook hebben ze al op andere terreinen hulp gezocht, maar krijgen het niet opgelost.

Een van de redenen kan zijn dat je probleem je nog steeds iets oplevert. En al klinkt dat misschien een beetje raar, ik zal het even uitleggen:

Stel, je hebt last van paniekaanvallen in sommige situaties. Je gaat die situaties dan meestal vermijden. En juist dat vermijden levert je iets op. In veel gevallen is dat het gevoel weer even rust te hebben.

Dus, heel kort door de bocht: jouw paniekaanval levert jou uiteindelijk juist rust op.

Maar als je dat heel vaak gedaan hebt is dat een automatische reactie  geworden. En wat ik dan vaak hoor van mensen is dat ze zeggen: ik ben nu eenmaal zo. Of: ik doe dat al zo lang, ik zal toch wel niet kunnen veranderen.

Maar je kunt altijd veranderen. Zelf gewoontes die je je hele leven al hebt kun je snel omdraaien. Kijk maar eens wat er nu in de wereld gebeurt: we hebben de gewoonte om als iemand zijn of haar hand uitsteekt, dan automatisch en zonder er over na te denken onze hand ook uit te steken. Het is altijd een automatische gewoonte geweest.

Maar wat je nu om je heen ziet is dat in slechts enkele weken tijd, deze vaste, automatische gewoonte al helemaal is veranderd. Want als nú iemand op je afkomt en zijn hand uitsteekt, stop jij gauw je handen in je zakken en zegt: liever niet.

Is dat niet apart als je er over nadenkt? Hoe snel je dingen kan veranderen? En dat geldt ook voor negatief denken, angsten voelen, steeds weer negatieve herinneringen uit je verleden ophalen. Het zijn vaak slechts gewoontes, en elke gewoonte kan veranderd worden. Maar dat gebeurt alleen als de waarde hoog genoeg is. Als het belangrijk genoeg is voor je. Dan is bijna alles mogelijk!

Liefs Annemie

Deel deze blog met anderen:

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Email
Print