Kinderen en risico’s

Vandaag 10 augustus 2018 viel mijn oog op een interessant stukje in Dagblad De Limburger:

Dit artikel gaat over het feit dat kinderdagverblijven kinderen steeds minder risico’s laten nemen tijdens het spelen. Overal waar kinderen zich zouden kunnen bezeren worden extra veiligheidsmaatregelen genomen: kinderen mogen niet op trapjes klimmen of worden van opstapjes afgetrokken. Ook worden meer hekjes geplaatst om te voorkomen dat ze zich zouden kunnen bezeren. Want ouders worden boos als hun kind met een kapotte knie of een bloedneus thuis komt van het dagverblijf en de toezichthoudende GGD komt met steeds strengere regels voor veiligheid. Kinderdagverblijven vrezen een slechte aantekening als er vaker incidenten zijn tijdens de tijd dat ze voor kleine kinderen zorgen, dus zijn ze steeds voorzichtiger. Klinkt heel logisch toch?

Maar er zit een addertje onder het gras:

Erik Erikson, een Amerikaanse psychoanalyticus die bekend staat om zijn algemeen aanvaarde theorie van persoonlijkheidsontwikkeling beschreef een aantal ontwikkelingsstadia, die elk kind moet doormaken om tot een stabiele volwassene uit te kunnen groeien.

In het stadium tussen 1 en 3 jaar leren kinderen zich zelfstandig te verplaatsen. Als ze daar teveel in gehinderd worden, zullen ze aan zichzelf gaan twijfelen en nauwelijks nog initiatief durven nemen.

In de volgende fase, tussen 3 en 6 jaar, is de drang om initiatief te nemen duidelijk aanwezig, vooral tijdens het spelen. Hierdoor kan het kind zichzelf en zijn rol ontdekken, en zijn eigen identiteit en potentie leren kennen.

En waar gespeeld wordt gebeurt nou eenmaal wel eens wat en een kapotte knie of een tand door de lip hoort er gewoon bij. Op die manier leerde je vroeger gevaren en risico’s inschatten. Als kinderen die kans niet voldoende krijgen leren ze niet goed welke situaties ze beter kunnen vermijden. Zo creëer je een generatie die overal gevaren ziet en angstig is voor nieuwe situaties.

Vanuit de visie van kinderdagverblijven en de bezorgdheid van ouders zijn de hierboven beschreven maatregelen heel begrijpelijk, maar overdrijven kan in dit kader nadelig zijn voor de stabiele ontwikkeling van je kind.

Merk je bij jezelf dat je soms een beetje té voorzichtig bent met je kind, of merk je dat je kind weinig zelfvertrouwen heeft en snel angstig is? Hypnotherapie voor kinderen kan je kind zelfstandiger maken en het weer zelfvertrouwen geven.

Wil je méér weten? Neem contact op via [email protected] voor een vrijblijvend gesprek, dan kan ik je vertellen hoe het werkt en of ik iets voor je kan betekenen.

Liefs Annemie

Deel deze blog met anderen:

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Email
Print